ujsag.gif (3265 bytes)  

SAJTÓFIGYELŐ

E helyen idézni szeretnénk a sajtóban és a különböző médiákban (Interneten), az aktuális  "gáztémában" megjelenő cikkeket, tudósításokat, tájékoztatókat.

Kérjük, hogy a E-mail-n (esetleg levélben) közölje, ha olyan közérdekű cikk megjelenéséről van tudomása, amely elkerülte figyelmünket, előre köszönjük, ha a cikket is (vagy a "hálón" való elérhetőségi címét) megküldi számunkra.

                                                                            - vissza -                 - főoldalra -        

 

                                                       -------------------------------

 

Sajtószemle

 

Népszava, 2000. 09.22.

Parlament előtt a gázközművagyon

Az önkormányzatokat nem szabad megfosztani a jogorvoslattól

Hétfőn megkezdi a gázközművagyon rendezéséről szóló törvénytervezet általános vitáját az Országgyűlés. Az év elején történt vagyonfelmérés szerint ezen a címen mintegy 60 milliárd forintot kapna - kisebb részben készpénzben, nagyobb részben államkötvényben - az érintett hatszáz önkormányzat. A kompenzáció előlegét mintegy száz település már felvehette, további 50 pedig két héten belül juthat hozzá.

******************************

Világgazdaság Online 2000. 09.01.

Érdekképviseletek küzdelme, a kormány sikere?

Gázközműelőleg, kampányban

A gázközmuvagyon után járó eloleg kifizetése a kormányhatározatnak megfeleloen folyik -- a belügyi tárca szerint. Az önkormányzati érdekképviseletek viszont -- jóllehet az eloleg elfogadására ösztönzik az érintetteket -- úgy látják: kormánykampány az egész, amelyben a megállapodások megkötése esetleges. Tartanak attól, hogy csúszni fog a törvény elfogadása.

*************************************

Árengedményt kell adnia a gázszolgáltató cégnek

2000-08-11 (a nyomtatott MH cikke)

Először eshet meg a privatizált energiaipar történetében, hogy egy gázszolgáltató fizet fogyasztóinak. Információnk szerint a Tiszántúli Gázszolgáltató (Tigáz) Rt. tavaly minimális mértékben, de átlépte azt a határt, amely felett egy rendelet árengedményre kötelezi. Lapunk úgy tudja, valószínűleg az érintett térség nehéz helyzetben lévő közintézményei lehetnek a kedvezményezettek.

******************

MH sajtófigyelő (2000.05.11. - 08.04)

MH sajtófigyelő (2000.02.14. - 05.04)

*******************

Népszava, 2000. III. 17.

Rejtegetett gázközmű-járandóság

Az önkormányzatokat kizárja a kormány a jogszabályi rendezésből

Kizárja a kormány az önkormányzatokat a jogtalanul visszatartott gázközművagyon jogszabályi rendezéséből, ezért a TÖOSZ levélben fordult az igazságügyi miniszterhez: tegye lehetővé részvételüket az előkészítésben. A tárca szerint a rendezésről szóló törvényjavaslat nincs olyan stádiumban, ami az önkormányzatok bevonását indokolná. A jogszabály az év elején elfogadott törvényalkotási programban nem szerepel, holott egy tavaly őszi kormányhatározat szerint 2000. április 31-ig a parlament elé kellene kerülnie.

******************

Népszava, 1999. XI. 23.

Legalább 150 milliárd forint a tét

Nem szűnik a pereskedés az önkormányzatok és az állam között

Keveslik azt az összeget az önkormányzatok, amit az állam nekik kíván juttatni - egy alkotmánybírósági határozat után - a belterületi közművagyon korábban végrehajtott értékesítéséből. A kormányzat által tartalékolt 50 milliárd forinttal szemben ugyanis - a kamatokkal együtt - véleményük szerint legalább 150 milliárd forint illeti meg őket. Ezért nem állnak el a gázközművagyonnal kapcsolatos már folyó bírósági keresetüktől, sőt a nagyobb elektromosközmű-vagyoni részesedésért is perbe szállnak.

************************

 

    E-mail: gasorg@elender.hu           - fel -             - vissza -           - főoldalra -